Savršeno slatko testo za štrudlu koje se topi u ustima

Štrudla, sa bilo čime što volite: makom, višnjama, orasima… sa svojim bogatstvom ukusa, mekoćom i sočnošću jeste i zauvek će ostati jedan od slatkih simbola naše tradicionalne kuhinje.

Lako je kupiti štrudlu u poslastičarnici, na nekom bazaru ili bilo gde drugde.

Da, i to će sigurno obradovati ukućane i zasladiti trenutak, ali će mu faliti glavni sastojak – trud, ljubav, vreme i pažnja.

Verovatno vam zvuči komplikovano i naporno, jer ko će danas sam praviti testo za štrudlu?

Međutim, kada osetite koliko je mekano, gotovo svileno i nežno, shvatićete da svaki sekund uloženog vremena vredi. I ne brinite, čak i ako niste vični u radu sa testom, garantujemo da će vam, uz naš recept, testo ispasti i bolje nego što očekujete.

Samo pratite precizne mere, jasne faze pripreme i male tajne, koje se kriju u ovom tekstu.

slatko testo

Porcije: 8
Obrok: Dessert
Kuhinja: Mediterranean

Sastojci
  

  • 600 g brašna
  • 250 ml mlakog mleka
  • 8 g suvog ili 25 g svežeg kvasca
  • malo soli
  • 5 kašika ulja
  • 2 jaja
  • 3 kašike pavlake
  • džem po izboru

Method
 

  1. U mlako mleko dodajte kvasac i malo šećera, pa ostavite da odstoji dok ne zapeni.
    dodavanje kvasca i šećera u toplo mleko
  2. U većoj činiji pomešajte brašno, so, jaja, ulje i pavlaku. Dodajte pripremljeni kvasac i zamesite glatko testo. Pokrijte ga i ostavite da naraste oko 1 sat.
  3. Naraslo testo podelite na 3 dela.
    na radnoj površini su 3 loptice od testa
  4. Svaki deo razvaljajte u pravougaonik, premažite džemom, pa urolajte u štrudlu.
    žena na razvučeno testo filuje džem od šljiva
  5. Stavite ih u pleh obložen pek-papirom. Premažite štrudle umućenim jajetom.
    štrudle sa džemom od šljiva u plehu, pre pečenja
  6. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta, dok ne dobiju lepu zlatno-smeđu boju.
    ispećena štrudla od slatkog testa spremna za serviranje

Magično testo – slatko, nežno, domaće

sečenje štrudle od slatkog testa
Testo za štrudlu je jednostavno, mekano i neodoljivo – jednom probate, zauvek zaboravite kupovno / youtube.com

Ovo testo za štrudlu koje se topi u ustima je dokaz da jednostavnost i preciznost vode do fantastičnih rezultata u kuhinji.

Videli ste da nije ništa strašno ni komplikovano. Kada jednom probate, više nikada nećete želeti da jedete kupovnu štrudlu.

Ako vam ipak fali malo vremena, ovo testo možete pripremiti i veče ranije. Čuvajte ga u frižideru pokriveno, pa sutradan razvucite i filujte.

Svežina i mekoća ostaće netaknute. Nema više čekanja ni izgovora – odvažite se, pokušajte da napravite svoje testo, uživajte u svakom zalogaju i javite utiske – da zajedno dodatno usavršimo ovaj recept!