Go Back

Pileći sataraš

Vreme Pripreme 20 minutes
Vreme Spremanja 39 minutes
Porcije: 4
Obrok: Main Course
Kuhinja: Mediterranean

Sastojci
  

  • piletina po izboru, 4 bataka sa zabatcima u videu
  • 2 - 3 glavice crnog luka
  • 50 ml ulja
  • 4 - 5 većih paradajza
  • 8 debelih i mesnatih babura paprika
  • so biber, beli luk u prahu i peršunov list ( za meso )
  • luk biber i peršun za sataraš

Method
 

  1. Očistite i osušite piletinu (bataci/karabatci), zatim utrljajte so, biber, beli luk u prahu i peršun. Ostavite da odstoji 10 minuta da se ukusi prožmu.
    Sušenje pilećeg bataka sa ubrusom
  2. U dublji tiganj ili lonac zagrejte ulje na srednje jakoj vatri. Ubacite piletinu i kratko je pržite sa svih strana dok ne dobije finu boju. Izvadite i ostavite sa strane.
    Pileći bataci se peku u dubokoj šerpi
  3. U istu posudu dodajte seckani luk i dinstajte ga dok ne postane staklast.
    Dinstanje crnog luka
  4. Dodajte seckan paradajz i dinstajte oko 10 minuta. Zatim ubacite paprike i dinstajte dalje uz povremeno mešanje dok paprike ne omekšaju (oko 20 minuta).
    dinstanje paprike, paradajza i luka u dubokoj šerpi
  5. Kada povrće bude napola gotovo, sklonite posudu s vatre. Prebacite povrće u pripremljenu tepsiju.
    izlivanje dinstanog povrća za sataraš u tepsiju (paprika, paradajz i crni luk)
  6. Po vrhu poređajte prženu piletinu, začinite po želji, poravnajte površinu.
    sataraš i piletina u dubokoj tepsiji
  7. Ugrejte rernu na 200 °C pa stavite tepsiju u rernu i pecite oko 45 minuta dok piletina ne porumeni, a sataraš ne dobije zapečenu površinu po ukusu.