Go Back

grašak sa slaninom

Vreme Pripreme 15 minutes
Vreme Spremanja 25 minutes
Porcije: 4
Obrok: Main Course

Sastojci
  

  • 500 g zamrznutog graška
  • 150 g slanine najbolje dimljene, isečene na kockice
  • 1 veća glavica crnog luka sitno seckana
  • 2 čena belog luka sitno seckana ili izgnječena
  • 1 kašika ulja suncokretovog ili maslinovog
  • Pola kašičice slatke mlevene paprike
  • So i biber po ukusu
  • 1 kašika brašna opciono, za blago zgušnjavanje
  • 250 ml vode ili blage supe pileće ili od povrća

Method
 

  1. U dubokom tiganju zagrejte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte slaninu i pržite je 3–4 minuta dok ne pusti masnoću i ne postane blago hrskava.
    prženje slanine u dubokom loncu
  2. Ubacite seckani crni luk i dinstajte zajedno sa slaninom dok luk ne postane staklast i blago zlatkast, dakle još 3 do 4 minuta.
  3. Dodajte beli luk i mlevenu papriku pa sipajte zamrznuti grašak direktno u tiganj. Promešajte sve sastojke, pa nalijte vodu ili supu tako da ogrezne grašak.
  4. Poklopite i kuvajte na srednjoj vatri oko 10 minuta, povremeno mešajući. Po potrebi dodajte još malo tečnosti.
    kuvanje graška sa slaninom