Ukusni Recepti

Brzi kolač od borovnica neverovatno mekan i sočan, jednostavan i UKUSAN

Brzi kolač od borovnica neverovatno mekan i sočan, jednostavan i UKUSAN

Čuveni žuti kolač sa borovnicama je istinsko čudo ukusa koje spaja mekoću sočnog testa s bogatstvom svežih borovnica. Pri pripremi ovog kulinarskog remek-dela, doživljavamo pravo putovanje ukusa i tekstura. Bez obzira na to da li se suočavamo s manjkom jaja ili se dogodi neka druga nepredviđena situacija tokom pripreme, ova poslastica pokazuje neverovatnu fleksibilnost i sposobnost prilagođavanja.

Kad zamiriše u rerni, a ivice postanu zlatno smeđe, znaćete da je čarolija spremna za otkrivanje. U svakom zalogaju osećate spoj sočnosti borovnica i vazdušaste teksture kolača, dok slatkoća nežno igra s kiselinom ovog divnog voća. Estetika možda nije savršena, ali ukus ovog kolača nadmašuje sva očekivanja. On je podsjetnik da kulinarsko iskustvo ne mora uvek biti savršeno, već ukusno i ispunjavajuće.

Ukoliko želite da doživite pravu eksploziju ukusa, isprobajte ovaj recept s borovnicama i dozvolite da vas oduševi. On nije samo kolač, već prava poslastica koja pruža radost i zadovoljstvo svakom zalogaju. Zašto borovnice? Jer su zdrave.

onekad se najbolji rezultati postižu upravo kada moramo improvizovati.

Što se tiče voća, odlično je što se recept može prilagoditi različitim vrstama voća. Svaka voćna kombinacija donosi svoj jedinstveni ukus. Ako želim dodatno osveženje, često koristim maline ili jagode. S druge strane, sa višnjama dobijam klasični i prepoznatljivi ukus. Vaša sugestija da se koriste borovnice zvuči fantastično, pružajući kolaču dodatnu dimenziju ukusa.

Nastavite uživati u kulinarskim avanturama, i hvala još jednom što ste podelili vaše iskustvo i motivišete druge da se ne obeshrabre pred izazovima tokom pripreme kolača!

Sastojci:

Priprema

Kada počnete s pripremom kolača, prvo uključite rernu i podesite je na 250°C da se zagreje. Nakon toga, odvojite belanca od žumanaca. Umutite belanca do pola, postepeno dodajući šećer dok ne dobijete čvrstu, sjajnu smesu. Smanjite brzinu miksera na najmanju i polako umesite žumanca.

Dodajte redom jogurt, ulje i na kraju prosejano brašno pomešano sa praškom za pecivo. Prethodno pripremljenu posudu za pečenje (namazanu puterom i posutu brašnom) napunite smesom. Rasporedite borovnice po površini testa, dozvoljavajući im da delimično potonu u testo.

Stavite kolač u prethodno zagrejanu rernu, a zatim odmah smanjite temperaturu na 200-220°C (u zavisnosti od snage rerne). Nakon 5 minuta, ponovo smanjite temperaturu na 180-200°C. Nastavite s pečenjem kolača dok ivice ne počnu da se odvajaju od posude za pečenje, a gornji sloj postane lepo braonkast, kao što možete videti na slici.

Ovim koracima osiguravate da kolač bude ravnomerno pečen, sa sočnim voćem i ukusnim slojem testa. Pratite temperature i vreme pečenja kako biste postigli savršen rezultat. Uživajte u pripremi i posluživanju ovog fantastičnog kolača!

Detalji i saveti uz ovaj recept

 • Izbor voća:
  • Kada koristite voće, birajte sveže i zrele plodove. Ako su kisele vrste voća, kao što su višnje, možete dodati malo više šećera kako biste uravnotežili kiselost.
 • Priprema voća:
  • Nakon pranja voća, ostavite ga da se dobro ocedi na papirnom ubrusu ili cediljki. Višak vlage u voću može uticati na teksturu kolača, pa je važno da voće bude suvo pre dodavanja u testo.
 • Pečenje kolača:
  • Kada testo stavite u pleh, ravnomerno rasporedite voće po površini. To će osigurati da svaki zalogaj ima dobar spoj testa i voća.
  • Pratite vreme pečenja, ali se oslonite i na dodatnu proveru nožem. Ako nož izađe čist, osim kondenza i mrvica, kolač je gotov. Prekomerno pečenje može dovesti do suvog kolača.
 • Prilagodite šećer prema voću:
  • Ako koristite veoma slatko voće, možete smanjiti količinu šećera u receptu kako biste izbegli preteranu slatkoću. S druge strane, za kiselije voće dodajte malo više šećera.
 • Dimenzije posude za pečenje:
  • Ako koristite veću ili manju posudu od preporučene, prilagodite vreme pečenja. Veća posuda može zahtevati malo kraće vreme pečenja, dok manja može zahtevati malo duže.
 • Dodatni savet:
  • Pre pečenja, preporučuje se da zagrijete rernu na odgovarajuću temperaturu kako biste postigli ravnomerno pečenje kolača.
 • Dekoracija:
  • Nakon pečenja, pospite prah šećerom preko kolača kako biste dodali dodatni vizuelni i ukusni element.

Prateći ove savete, možete biti sigurni da će vaš kolač biti sočan, ukusan i savršeno pečen. Slobodno eksperimentišite sa voćem i prilagodite šećer prema vašem ukusu. Uživajte u pripremi!